Despre Noi

Asociația Amicii Rozelor din România este o organizație civilă, non-guvernamentală, apolitică și cu caracter non-profit, având ca principal scop al activității sale, răspândirea, în cadrul societății românești contemporane, a cunoștințelor legate de toate aspectele cultivării trandafirilor. Pentru atingerea acestui scop organizează intâlniri, conferințe, demonstrații practice, expoziții, vizite în țară și străinătate. Are o revistă, ROSARIUM, ce apare de două ori pe an, prin care ținem legătura ce cei peste 500 de membri din țară. Finanțarea activităților se face din veniturile realizate din cotizații, donații și sponsorizări. Asociația este afiliată la Federația Mondială a Societăților de Roze (WFRS).

Istoria Noastră

Asociația a fost înființată în anul 1990, la Cluj-Napoca, din inițiativa prof. dr. ing. Wagner Ștefan. În statutul adoptat se specificau obiectivele pe care asociația dorea să le îndeplinească:

  • promovarea cunoștințelor legate de cultura trandafirului, cu conștientizarea unui public cât mai larg 
  • informarea privind metodele de înmulțire, cultivare și utilizare a trandafirilor
  • organizarea unor expoziții, simpozioane, demonstrații practice privind istoria și clasificarea trandafirilor, metode de îngrijire și cultivare
  • editarea unei reviste proprii
  • afilierea la Federația Mondială a Societăților de Roze

Dacă la înființare asociația avea 30 de membri, mai târziu numărul lor a crescut și la 1800, din asociație făcând parte atât amatori cât și profesioniști, persoane cu profesii diferite, de la elevi, studenți până la pensionari.

De la început, asociația a avut o revistă, ROSARIUM , care avea două ediții pe an, în care apăreau articole de specialitate și aspecte ale vieții de asociație, fiind legătura dintre centrul asociației și membri. 

În anul 1992, asociația a fost primită ca și membră a Federației Mondiale a Societăților de Roze, și de-a lungul anilor grupuri de membri din asociația noastră au participat la activitățile organizate de federație. Și mai mult de atât, Wagner Ștefan a avut o participare activă prin susținerea unor prelegeri în cadrul congreselor internaționale și ca și vicepreședinte al federației pentru Europa de Est.

Astăzi asociația are în jur de 500 de membri, care doresc să continue activitatea începută de Wagner Ștefan și să conștientizeze cu un public cât mai larg frumusețea și complexitatea genului Rosa.  

Rosarium

Asociația Amicii Rozelor din România editează o revistă prin care se ține legătura dintre membri. În revistă apar articole de specialitate în domeniul trandafirilor, articole despre cultivarea și întreținerea lor, modul de utilizare în grădini, sunt relatate evenimentele organizate de asociație, evenimentele internaționale. Toți membrii sunt încurajați să-și împărtășească gândurile și experiențele proprii și să participe la activitățile asociației.

‘Vigorosa’

Deveniți membru

Dacă vă plac trandafirii, dacă doriți să învățați despre cultivarea lor, dacă doriți să aflați despre istoria lor sau doriți să împărtășiți experiența și cunoștințele pe care le aveți despre roze vă așteptăm să fiți alături de noi, pentru a ne bucura împreună de frumusețea Reginei Florilor. Calitatea de membru al asociației vă conferă posibilitatea de a:

  • participa la întâlniri, demonstrații practice, expoziții și prezentările organizate de asociație
  • avea acces la informațiile legate de cultivarea și îngrijirea trandafirilor
  • avea acces la informațiile despre soiurile nou introduse la nivel mondial
  • participa la congresele și conferințele organizate de WFRS
  • primi revista ROSARIUM

‘Bogdana’