Pregatirea trandafirilor pentru iarna

Trandafirii sunt plante perene care in conditiile climaterice de la noi au o perioada de repaus in timpul iernii.Este important sa intelegem ce se intampla de fapt in plante pentru a sti cum sa-i protejam.

In primul rand, este benefica adunarea frunzelor cazute si a celor bolnave pentru a preveni si minimiza raspandirea bolilor. Un tratament cupric va ajuta la eliminarea sporilor ciupercilor.Trandafirii stocheaza hrana in ramuri, care vor pastra radacinile sanatoase in timpul iernii. Taind ramurile in toamna, vom taia acesti nutrienti. De asemenea taind din ramuri vom da semnalul ca este timpul sa creasca, si aceste cresteri tinere vor ingheta la temperaturi scazute. De aceea taierea de usurare, daca este necesara, se face dupa ce planta a intrat in repaus, iar taierile de formare se fac primavara dupa trecerea ingheturilor. Taierile de usurare se fac in cazul in care avem ramuri lungi care ar putea fi rupte de vant sau sub greutatea zapezii.

Musuroirea trebuie facuta cand plantele au intrat in repaus. Circulatia aerului si drenajul sunt importante, orice material plastic folosit pentru acoperire va duce la mucegaire si putrezire.Adaugarea de sol in jurul plantei va ajuta la retinerea umiditatii si a caldurii, si va proteja radacina si ramurile de ger si vant. In primavara, din punctul de altoire vor porni noi ramuri bazale iar din partile de ramuri care au ramas neatinse de ger vor porni lastari care vor face flori.

Odata cu apropierea iernii, cand zilele sunt mai scurte si noptile mai reci, in interiorul plantei au loc schimbari in metabolism care duc la inducerea unei stari de repaus. Acest proces de expunere treptata la temperaturi negative duce la calirea plantei si inducerea starii de repaus. Daca in perioada de crestere au fost activi hormonii de crestere (auxine si gibereline), odata cu scaderea temperaturilor intra in actiune acidul abscisic, un hormon care incetineste cresterea. Sintetizat in toate partile plantei, acesta face ca stomatele sa se inchida, prevenind pierderea apei, apoi provoaca anumite modificari in structura mugurilor pentru a fi protejati de ger. Tot in aceasta perioada de calire au loc schimbari in structura celulelor si a membranelor celulare, care devin mai groase. Acest mecanism protejeaza planta la temperaturi moderat scazute, pana in jur de -5C. Planta se debaraseaza de tot ce nu are necesar pe timpul iernii (frunzele) si incearca sa supravietuiasca si sa pastreze cat mai mult din ramuri.

Daca temperatura scade mai mult, trandafirii au un mecanism foarte interesant prin care se apara, numit “sub-racire” (‘deep supercooling’ in engleza) . Acest proces presupune scaderea temperaturii unui lichid, in cazul acesta apa, sub punctul de inghet fara ca acesta sa devina solid. Pentru a forma cristalele de gheata, moleculele de apa trebuie sa se aseze intr-un anumit fel si este nevoie de un nucleu de initiere in jurul caruia sa se formeze cristalele de gheata. Lipsa acestui nucleu face ca apa sa ramana lichida in interiorul celulelor.

Aceste nuclee in jurul carora va ingheta apa se formeaza in spatiul extracelular unde gheata formata nu va provoca distrugeri ireversibile. Apa din celule se muta din celule in spatiul extracelular, ceea ce duce la cresterea concentratiei zaharurilor in interiorul celulelor, care face ca punctul de inghet al solutiei in celula sa scada. Deci plantele rezista la ger pentru ca rezista la aceasta deshidratare. ( acest lucru explica si de ce plantele sunt rezistente la seceta in timpul verii).

Sigur ca acest proces de deshidratare a celulelor nu poate continua la nesfarsit, odata ce gheata s-a format in spatiul extracelular, apa este atrasa afara din celule si chiar daca membranele celulare pregatite din toamna incearca sa incetineasca acest proces, odata depasita limita de rezistenta, zona expusa gerului va fi distrusa, practic prin deshidratare.Sigur ca aceasta caracteristica de a rezista la ger este una genetica. Unele soiuri, si in general speciile salbatice, au o rezistenta mai mare la ger decat altele. Se pare ca Rosa canina rezista pana la -40C. Trandafirii din grupa Tea sunt cei mai sensibili la ger si influenta lor o regasim la soiurile moderne.

In concluzie, un trandafir va rezista la ger, atat cat ii permite zestrea genetica. Musuroirea il va ajuta prin blocarea vantului si pastrarea unui strat de aer in porozitatile din sol care actioneaza ca o bariera termica.

Totusi probleme pot sa apara cand temperaturile sunt mai scazute decat limita minima de toleranta a plantei; cand inghetul apare inainte de calirea plantei in toamna; cand apar ingheturi tarzii in primavara si planta a iesit din repaus; cand sunt variatii mari de temperatura in timpul iernii si temperaturile ridicate provoaca iesirea din repaus inainte de a se termina inghetul.