
World Federation Of Rose Societies
Federația Mondială a Societăților de Roze a luat ființă în anul 1968 la Londra, când reprezentanți din 8 țări, care participau la al patrulea congres internațional al rozelor, organizat de Societatea Națională a Rozelor din Anglia, au considerat că era necesară înființarea unei societăți internaționale care să faciliteze legăturile și schimbul de informații în domeniul trandafirilor, între societățile naționale. România este considerată ca și membră fondatoare, alături de Anglia, Australia, Belgia, Istrael, Nouă Zeelandă, Africa de Sud și SUA, prin Ștefan Wagner care a participat la acea întâlnire istorică, patronată de M.S. Elisabeta, regina mamă.


În 1971, la primul congres organizat în Nouă Zeelandă au fost adoptate obiectivele federației care, în mare parte, au rămas aceleași
- Încurajarea și facilitarea schimbului de informații între societățile naționale de roze
- Organizarea congreselor și a expozițiilor internaționale
- Încurajarea și, când se consideră necesară, sponsorizarea cercetărilor în domeniul trandafirilor
- Stabilirea unor standarde comune pentru evaluarea soiurilor noi
- Asistență în procesul de înregistrare și denumire a soiurilor noi
- Stabilirea unui sistem uniform de clasificare a trandafirilor
- Decernarea unor premii si distinctii
- Incurajarea cooperarii internationale in toate domeniile legate de trandafiri
Federația are un președinte și 9 vicepreședinți regionali. Își desfășoară activitatea prin 6 comitete organizate în baza obiectivelor stabile. În prezent din federație fac parte 39 de societăți naționale, printre care și Asociatia Amicii Rozelor din România.
Federația publică 2 buletine “World Rose News”, patru ediții pe an și “BAON”, două ediții pe an. Acestea se pot accesa pe website-ul WFRS, in sectiunea Members, folosind parola 123Members2022.

WFRS organizează, cu sprijinul societăților naționale, congrese internaționale, o dată la 3 ani și, între acestea, conferințe regionale, facilitând întâlnirea rozieristilor amatori și experți din întreaga lume. Aceste întâlniri sunt un prilej de a audia prezentări interesante și a vizita rozarii și grădini private, de a afla ultimele noutăți din domeniul rozelor și de a cunoaște rozieristi din alte țări și de a lega prietenii.
Federatia decernează premii și distincții pentru servicii aduse trandafirului și federației. România a fost onorată prin decernarea Premiului Mondial al Rozelor în 2000 și a Medaliei de Argint în 2009, recunoscând munca depusă de către Ștefan Wagner.
Federația acordă importantă rozariilor și grădinilor cu trandafiri, mai ales celor care au un rol istoric și educațional. Cele care îndeplinesc criteriile stabilite de federație sunt premiate și li se acordă distincția Award of Garden Excellence sub forma unor plăci de merit. De asemenea sunt premiate cărțile scrise în domeniu.

Începând cu anul 1976, Federația acordă, cu ocazia congresului, un premiu unui soi favorit, condiția fiind ca soiul să fie în comerț de cel puțin 15 ani. Soiul ales face parte din Hall of Fame, și până acum au fost premiate 17 soiuri. Din 1988, sunt nominalizate și soiurile istorice, cuprinse în OGR Hall of Fame.
O activitate importantă a federației sunt concursurile internaționale de noutăți. Soiurile nou create sunt trimise în diferite state care au rozarii organizate în acest scop și aceste soiuri sunt jurizate și premiate. Pe website-ul federației se pot vizualiza rezultatele acestor jurizari și soiurile premiate.



