ADUNAREA GENERALA ANUALA 2023

În 25 martie 2025 a avut loc la Cluj-Napoca adunarea generală anuală a Asociației Amicii Rozelor din România, după o pauză de 3 ani. Au fost prezenți în jur de 30 de membri.

După prezentarea ordinii de zi de către doamna Maria Cantor, președintele onorific al asociației, președintele asociației, doamna Gabriela Roman a prezentat activitățile care au avut loc în 2022, raportul financiar și activitățile propuse pentru anul acesta.

 Programul activităților pentru anul 2023 se regăsește și în revista care va ajunge în curând la dumneavoastră.

În 5-9 iunie va avea loc la Bruxelles Conferința Federației Mondiale a Societăților de Roze – Heritage Rose Conference- la care vor participa 3 membri. Daca doriți să participați, încă nu este târziu să vă înregistrați, detaliile se găsesc pe website  www.rosabelgica2023.com

Venim cu propunerea de a organiza excursii pentru a vizita colecții de trandafiri și a întâlni prieteni ai rozelor din tările vecine. Am fost invitați de către doamna Hegedus Adika să vizitam pepiniera din Szeged, așa că ne-am gândit la următorul traseu:

Eutopia Gardens, Mandruloc – Grădina doamnei Siminiuc Jimbolia – Pepiniera Szeged- Rosarium Acsad- Rosarium Budateteny Budapesta- Kecskemet

La Mândruloc, lânga Arad, exista o colecție de trandafiri cu circa 2000 de soiuri atât specii cât și soiuri istorice și moderne. La Jimbolia doamna Tatiana Siminiuc, membra a asociației a amenajat prin forțe proprii, cu pasiune o mini gradina botanica în care sunt și mulți trandafiri. Găsiți articolul în revista.

 În pepiniera din Szeged se înmulțesc soiuri de la Kordes, Meilland, Delbard, Poulsen. La Acsad a început acum 10 ani crearea unui rozariu în care se dorește păstrarea soiurilor create de Mark Gergely, principalul ameliorator din Ungaria, care a introdus în jur de 800 de soiuri. În colecție sunt și soiuri create de Gyory Szilveszter, un ameliorator amator din Slovacia, precum și câteva dintre soiurile create de Ștefan Wagner.

 La Stațiunea de Cercetare din Budapesta exista un rosarium cu multe specii și soiuri istorice. Iar în parcul din Kecskemet se află rosariumul creat de către membrii asociației de roze din Ungaria.

Un alt traseu de interes ar fi

Rosariumul Olomouc din Cehia- Arboretum Wojslawice-Festivalul Rozelor Kutno

Rosariumul din cadrul grădinii botanice din Olomouc are în jur de 1000 de soiuri de trandafiri, printre care și soiuri create de amelioratori din Cehia. Un articol despre acest rosarium  se va gasi in urmatorul buletin informativ regional.

 Arboretumul Wojslawice este poate cel mai frumos din Europa, pe lângă trandafiri având colecții naționale de rododendroni, hemerocalisi, hortensii, cireș și mar. Iar la festivalul organizat în orașul trandafirilor, Kutno, merita să participați pentru a vă bucura de ospitalitatea prietenilor rozelor din Polonia. Găsiți amănunte în revista.

Primul traseu propus s-ar putea realiza în iunie-iulie iar cel de-al doilea la început de septembrie. Rugam doritorii să ne anunțe la adresa de email amiciirozelor@gmail.com și în funcție de numărul acestora vom încerca să găsim modalități de transport și cazare.

În cadrul intalnirii  Angela Bokor a prezentat participarea la activități organizate de alte societăți de roze din regiune în anul 2022. Un grup de 5 membri ai asociației noastre a participat la Conferința Regională din Slovenia, apoi la aniversarea a 50 de ani a rosariumului din Hradec Kralove și Festivalul Rozelor din Polonia. În revista găsiți un articol despre aceste deplasări.

La întalnire a participat și domnul Dragomir Damian de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa care dorește înființarea unei colecții a trandafirilor românești. Stațiunea cere ajutorul asociației pentru a înființa și îngriji aceasta colecție care se vrea a fi deschisă publicului.

Doamna Ana Butcaru, cercetător la USAMV București a venit cu propunerea interesantă de a face o inventariere a soiurilor de trandafiri din Romania și de identificare a celor necunoscute. Vom reveni cu detalii despre acest proiect.

În ceea ce privește cotizațiile, datorită creșterii preturilor a fost nevoie de o majorare pentru a putea edita revista. Cât despre conținutul revistei, reamintim tuturor membrilor că sunt bineveniți să scrie pentru revista atât despre trandafirii pe care îi au în grădină sau ceea ce consideră că ar fi de interes pentru ceilalți membri cât și întrebări și propuneri privind conținutul articolelor.

Mulțumim Summit Agro România și Norstal SRL Cluj pentru sponsorizare și USAMV Cluj-Napoca pentru găzduire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *